Vanlige plager

Naprapatien har et allsidig virksomhets-område. Derfor er også pasientklientellet variert. Naprapater møter alt fra eliteidrettsutøvere, til både eldre og yngre pasienter. Problemene kan være såvel akutte som kroniske. Felles for samtlige pasienter er at de har smerter i bevegelses- og støtteorganene.

Manipulasjon
Manipulasjon benyttes for å normalisere funksjonen i rygg eller ekstremitetsledd. Det benyttes spesifikke grep som utføres med høy hastighet, men med så liten kraft som mulig.

Mobilisering
Et alternativ til manipulasjon er mobilisering, som også er en måte og justere ledd på. Mobilisering er en spesifikk og leddnær tøyning. Det benyttes liten kraft og langsomme bevegelser for å oppnå normal funksjon i leddet.

Triggerpunktsbehandling
Triggerpunktsbehandling benyttes for å redusere muskelspenninger og minske en viss type smerteutstråling. Pressur blir ofte benyttet som behandling på triggerpunkter. Det sentrale triggerpunktet i en muskel finner man i området hvor den motoriske nerven entrer muskel. Et triggerpunkt utvikler smerteproduserende aktivitet når motoriske endeplater frigjør uhensiktsmessig mye acetylkolin (nerveimpulsoverfører). Dette fører til at involverte muskelfibre blir så forkortede at de danner kontraksjonsknuter. Triggepunkt kan utvikles som følge av direkte traume mot en muskel, eller ved plutselig eller gjentatt overbelastning av den. Alternativt kan det oppstå når en muskel blir utsatt for gjentatte mikrotraumer. Les mer om triggerpunkter her.

Muskeltøyning/Stretching
Ved muskeltøying benyttes blant annet teknikker som passiv og aktiv PNF (proproceptiv neuromuskulær facilitering) og INF (interoceptiv neuromuskulær facilitering).

Massasje
Massasje benyttes for å myke opp muskler og bindevev, samt for å minske muskelspenning og øke blodsirkulasjonen.

Rehabilitering og trening
Ulike hjemmeøvelser og treningsprogram tilpasses hver enkelt pasient, og benyttes for å forebygge og rehabilitere. Grunnprinsippet er å skape en god balanse mellom styrke og bevegelighet.

Dry Needling
Etter dagens vestlige vitenskaplige standarder og forklaringsmodeller har det oppstått en ny form for akupunktur, såkalt dry needling eller medisinsk akupunktur. Ved denne behandlingsformen utøves nålebehandlingen som en integrert del av medisinsk virksomhet hos offentlig godkjente faggrupper, for eksempel hos fysioterapeuter i det norske helsevesen. Hovedforskjellen fra klassisk akupunktur er at behandleren benytter seg av en vestlig evidensbasert kunnskap. Nålene settes gjerne i såkalte triggerpunkter (muskelknuter).

Lagre